В това ръководство ще разберете в няколко стъпки какво да правите, когато наемате апартамент под наем в град Русе.
Искате ли да знаете всичко, преди да отдавате апартамент под наем? Необходимо ли е да наемете апартамента си чрез агенция или сами? Как да наемете апартамент, обзаведен или необзаведен, с краткосрочен договор? Или дори, как да наемете апартамент без поръчител?

3 стъпки за наемане на апартамент под наем в град Русе

Как да наемем апартамент под наем в град Русе

1 / Съберете колкото можете повече информация
Първото нещо, което трябва да направите, е да съберете колкото се може повече информация за апартамента , което е от съществено значение, ако разчитате да го отдадете под наем.
Първо, защото това ще ви помогне да създадете вашата реклама, ако решите да не го правите чрез агенция (ще разгледаме това малко по-късно).
На второ място, това ще ви гарантира, че всичко е в съответствие със закона, за да подпишете договора за наем и ще можете да спите спокойно през нощта!

Лизинговите периоди

Определяне на продължителността, в която искате да наемете апартамента си. Само за празничния сезон ли е? Няколко месеца? Няколко години?

Този момент е важен, защото като наемодател вие сте единственият, ангажиран с тази продължителност .

Наемателят трябва да бъде уверен, че може да остане в помещението през целия срок на наема, ако желае. В случай, че наемателят реши да напусне преди края на договора, той трябва да даде предизвестие от 1 до 3 месеца.
Ако апартаментът се счита за основно местожителство на наемателя, срокът за наем ще бъде определен от закона .
Това ще рече: периодът на лизинг ще зависи от вида на имота под наем .

За колко време ще наемате апартамента?

За колко време търсите апартаменти под наем в Русе?

В зависимост от това за колко време ще го наемате, има няколко изисквания:

Ако това е празен апартамент, минималната продължителност е 3 години .
Ако апартаментът е напълно обзаведен, минималната продължителност е 1 година (9 месеца, ако наемателят е студент).
Ако на теория става въпрос за сезонен лизинг (като втора резиденция), продължителността не трябва да е по-голяма от 3 месеца и това се отнася до преминаващи хора (на почивка, туристи, …)
Искате ли да отдадете под наем обзаведен или необзаведен имот?
Вземете под внимание, че ако оставите необзаведен апартамент, това няма да привлече същия тип наемател .

Добра идея е да разгледате всички обяви за апартаменти под наем Русе

В случай на обзаведени апартаменти, това най-вероятно ще привилегирова наемателите, които са емигранти, летовници или дори студенти.
Ако вашият имот се намира в туристическа зона, можете лесно да се насочите към сезонно наемане (на краткосрочни договори). Даването на апартамента си сезонно ще бъде по-изгодно.

И тогава, в случай че изберете да отдадете под наем необзаведен апартамент, по-вероятно ще се справите с наематели, които ще живеят там дългосрочно. Те ще се насочат към семейства и двойки, които искат да оправят апартамента по свой собствен начин и да живеят там по-дългосрочно!

Условията за отдаване под наем на апартамент: осигуряване на добро състояние

Всяко действие за продажба или замяна се определя от набор от правила и разпоредби, които трябва да следвате. За да осигурите на наемателя достойни жилища, ще трябва да извършите анализ на имота . Също така ще искате документите, които доказват на наемателя, че всичко е в съответствие. Като минимум това включва:

сертификат за енергийни характеристики
сертификат за безопасност на газа
Сертификати за електрическа безопасност и проверки за пожарна безопасност (за информиране на наемателите за всички потенциални рискове)
Освен това прецизно измервайте жилищната площ на имота. Тя трябва да бъде минимум 9m², а височината на тавана трябва да бъде най-малко 2m20.
Ако преминете през агенция, няма да се притеснявате за нищо . Единственият недостатък е, че ще им бъде платена комисионна върху наема и понякога те добавят няколко допълнителни разходи.
След като сте събрали цялата необходима информация и сте определили цената на наема, ще трябва да публикувате реклама. Това трябва да е ясно и да дава подробности, ако е възможно.