tyres

В последните години една от най-дискутираните въпроси между шофьорите е тази наистина ли зимните гуми е нужно да бъдат задължителни или пък не. Реално има много разногласия разбира се.

Реално, в България няма официално гласуван и приет закон, който да ни задължава да управляваме автомобила с помощта на зимни гуми през студените месеци или летни през летните месеци.

Независимо от всичко това, е добре да сме на “ти” с това през кои точно периоди от годината с какъв модел е необходимо да оборудваме колата си, за да подсигурим личната си, тази на пасажерите и останалите членове в движението спокойствие.

Първата максима за това дали имаме нужда от летни или зимни автомобилни гуми е температурата на въздуха. Ако тя падне под 7 градуса по Целзий, то зимните автомобилни гуми се явяват правилния избор.

Това предоставя стабилно сцепление на мпс-то с мокра, снежна или замръзнала настилка. Обикновено периодът за шофиране с летни гуми са от началото на април до последните дни на месец Септември, а другия на зимните – от първите дни на месец октомври до края на месец март.

За да се упътим по-добре с избора на вид автомобилни гуми през различните месеци на годината ще се поверим на познавачите от една водеща марка за произвеждане на гуми – Continental. По мнение на може би един от големите в този бизнес, има 3 варианти за избор на автомобилни гуми спрямо сезона:

При температура повече от 15 градуса и суха настилка – за по-кратък спирачен път и контролиране на мпс-то се предлагат летни гуми.

За над 15 градуса и влажен път – за по-малък спирачен път и максимална защита за аквапланинг се препоръчват летни, но също така и зимни гуми за сигурност от „воден джоб”.

При температура под 7 градуса, комбинирана със сняг, дъжд, лед или слана – за по-малък път на спирачките и предотвратяване на свободно пързаляне се препоръчват зимни гуми с грайфер повече от 3мм. дълбочинност.

Вие сами бихте могли да узнаете защо точно летните гуми са предпочитани за използване в летните месеци, пролет и ранна есен, в сравнение със зимните по време на студените периоди, предразполагащи към заскрежени, заледени или заледени пътища. Често изборът на подходящи автомобилни гуми може да предпази много животи.

Последвайте връзката и в сайта ще научите за нови гуми цени